Arjan & Marianne: 26 years of tango in two minutes
In 1991 horen Arjan Sikking en Marianne van Berlo voor het eerst een Argentijnse tango, uitgevoerd door het befaamde Orquesta Típica van
Osvaldo Pugliese
.
Gegrepen door deze klanken nemen we nog datzelfde jaar les en bezoeken Buenos Aires.
De mooie milonga’s (tangosalons) in Buenos Aires zijn voor ons een bron van inspiratie door het bijzondere gevoel dat de dansparen uitstralen: gevoel voor elkaar, voor de muziek, voor de andere dansparen. Hier ervaar je tango op zijn best.
Geraakt door de tango nemen we in 1991 les bij Lalo en Mirta Diaz, docenten van de Academia de Tango in Amsterdam. Van hen leren we de tango dansen en de tangocultuur kennen.
Op onze eerste reis naar Buenos Aires in 1991 komen we in contact met maestro Pepito Avellaneda, de ‘Koning van de Milonga’. Bij deze belangrijke maestro nemen wij veel les en leren we naast tango, veel milonga en in 1994 ook onze eerste passen van de jaren ’20 tango, de tango canyengue. Pepito overlijdt in 1996.
In Nederland leren we maestro Antonio Todaro en zijn stijl van dansen kennen. Gedurende korte tijd volgen we zijn lessen. Hij overlijdt in 1994.
In 1994 vragen Lalo en Mirta van de Academia de Tango ons om les te gaan geven. Wij beginnen in Leiden, en vervolgen ons docentschap in Amsterdam bij de Academia de Tango.
Daar geven we tot in 2004 drie avonden in de week les op alle niveaus tango. Ook geven we speciale cursussen zoals milonga (met traspies), tangowals, tango canyengue en muziekstijlen in de tango gebaseerd op orkesten zoals Di Sarli, Pugliese, Caló, d’Arienzo, Biagi, Canaro en Fresedo.
In 1996 kiezen we onze twee belangrijkste maestro’s: Aurora Lubiz en Jorge Firpo uit Buenos Aires. Bij hen specialiseren we ons, naast tango en milonga, verder in tango canyengue en tango orillera.
Het zijn dan ook Aurora en Jorge die voor ons een aantal choreografieën maken voor de tango fantasía waarmee we, naast eigen choreografieën, regelmatig optreden.
Met beiden werken we nog steeds samen, ook geven ze regelmatig workshops aan onze leerlingen.
Voor de didactiek van het lesgeven volgen we in 2001 bij Juan Lange uit Uruguay / Berlijn een aantal weekend-workshops. Juan staat in 1981 in Berlijn aan de wieg van de wederopleving van de tango. Hij ontwikkelt ook een didactische methode voor het lesgeven en heeft daarmee veel invloed.
Sinds september 2004 geven we cursussen onder onze nieuwe naam Tango Argentino Amsterdam . Het eerste jaar in het nieuw geopend danscentrum DanceStreet in Amsterdam.
In september 2005 starten we onze eigen Tangostudio De Plantage in de Plantagebuurt van Amsterdam.
Vanwege verkoop van het pand vinden vanaf september 2020 de meeste van onze activiteiten nu plaats in Grand Café Frankendael.
Zie hier een artikel over het gebouw in De Plantage in Fluisterende muren van Ons Amsterdam.
En over ons in De Plantage in het bulletin voor Vrienden van de Plantage.
Van 2006 tot 2008 treden we op in de show Tango Heroes van Carel Kraayenhof met zestig voorstellingen, daarnaast treden we regelmatig op.
Onze activiteiten voor de school en de salon vergen veel tijd. Met name de school groeit sterk, we geven nu veertien cursussen verdeeld over vijf avonden in de week.
Marianne studeert in 1985 af aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te ’s-Hertogenbosch in de disciplines schilderen en tekenen. Haar werkzaamheden als beeldend kunstenaar combineert zij met die van tangodocent en tangodanser.
Kunst van Marianne
Arjan reist voor langere tijd de wereld over. Hij vervult zijn dienstplicht in Suriname, reist vier jaar door Azië, Australië en Zuid
Amerika, en werkt o.a. in de koper- en goudmijnen van Australië. Daarnaast is hij fotograaf en organiseert mede jarenlang de landelijke werkgroep fotografie Sinus, een ontmoetingsplaats voor fotografen in ontwikkeling onder begeleiding van mentoren.
Als chemisch onderzoeker werkt Arjan bij Shell en is verder actief in de bedrijfsledengroep van de vakbond en de ondernemingsraad. In 1995 verlaat hij het bedrijf en richt zich volledig op de tango.
Van 1993 tot 2004 werkt hij mee en levert een zeer belangrijke bijdrage aan de organisatie van de Academia de Tango. De school groeide uiteindelijk uit tot 600 leerlingen tegen 2004.
Zomer 2004 zetten Arjan & Marianne hun eigen school en salon op.
Lees hier een uitgebreid krantenartikel uit 2004 met Arjan.